Gurdjieffova slika kočije

Posted on Updated on

premješteno na novo izdanje bloga: slika kočije? (ulomak iz G. I. Gurdjieff, Pogled iz stvarnog sveta)

Oglasi

One thought on “Gurdjieffova slika kočije

  vrhun said:
  06/09/2013 u 13:29

  Hvala na tako sadržajnom tekstu. Komentirao bih početni dio:

  Da bi namjestio četvrtu sobu pojedinac mora najprije namjestiti ostale tri sobe. No, to je samo dio istine. To stoji u svim religijama. Tako se u kršćanstvu ističe da se ove preostale sobe ne mogu namjestiti ako ne dozvolimo onome tko prebiva u četvrtoj da uđe u naše. On sam želi ući ali najčešće to uopće ne znamo jer ga ne čujemo, a ako ga čujemo onda ga ne razumijemo. O, da ga barem razumijemo, pa makar ga i ne poslušali.

  “O, kad bi bio studen ili vruć! Ali, jer si mlak, ni vruć ni studen – izbacit ću te iz svojih usta.” Otkr.15b-16

  No, nije dovoljno čuti i razumjeti, treba nam hrabrost da ga poslušamo. Bojimo ga se primiti u svoje sobe zbog nereda u kojem će nas zateći. Ne vjerujemo da smo zaslužili da uđe, da primimo ono što obećaje:

  “Eto, stojim na vratima i kucam. Ako tko čuje moj glas i otvori vrata, ući ću k njemu i večerati s njim, i on sa mnom” (Otkr. 3,19b-20)

  Hrabrost je jedna od četiriju vrlina (veže se uz srčani dio duše (tymos)). Duhovna borba čovjekova je prije svega borbe protiv gore spomenutog straha. On koči svu našu djelatnost, guši nadu, sprečava mogućnost uzvraćanja ljubavi, jer je, dok on vlada ne možemo primiti. Pobjednik je onaj tko povjeruje gospodaru kočije, tko dozvoljava stanovniku četvrte sobe, da upravlja našim umom, voljom i požudom, da napravi reda u našim sobama. Tada ulazimo u njegovu sobu:

  “Pobjedniku ću dati da sjedne sa mnom na mome prijestolju, kao što i ja pobijedih i sjedoh sa svojim Ocem na njeovu prijestolju.” (Otkr. 3,21)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s