o Gadamerovoj filosofiji umjetnosti na pjaceti

Posted on Updated on

Na forumčiću za izvaninstitucionalno filosofiranje i srodne djelatnosti nazvanom pjaceta zajednički čitamo zbirku Hans-Georga Gadamera Ogledi o filozofiji umjetnosti, izdanje Zagreb 2003. Link je dolje, smatrajte se pozvanim. 🙂

H.-G. Gadamer, Ogledi o filozofiji umjetnosti

Doista se malo tko od suvremenih filozofa tako strasno i tako uporno uvijek iznova upuštao u iskustvo, promišljanje i tumačenje umjetnosti kao što je to činio Gadamer. To iskustvo nije bilo toliko vođeno općenitim teoretskim stavovima o tomu što je sama umjetnost, ili štoviše njena bit i smisao, već je izrastalo ponajprije i ponajviše iz neposrednog, kako motrećeg i doživljavajućeg tako i misaonog susreta sa samim pojedinačnim umjetničkim djelima.

Ovom se knjigom htjelo dati pregled Gadamerova razumijevanja različitih vrsta i vidova umjetnosti, a uz to i naznačiti neke od bitnih postaja na dugom putu njegovih promišljanja umjetnosti od 1954. do 1995. godine. (Damir Barbarić, iz Pogovora)

Općenito, nisam se mogao zatvoriti za činjenicu da se iskustvo umjetnosti nekako tiče filozofije. Da je umjetnost pravi organon filozofije, ako ne čak i njezin nadmoćni suputnik, to je bila istina koja je filozofiji njemačke romantike sve do konca idealističkog razdoblja bila postavila njenu obuhvatnu zadaću. Univerzitetska filozofija poslijehegelovske epohe morala je svoje nepriznavanje te istine platiti svojim vlastitim opustošenjem. … Naše povijesno naslijeđe poziva nas da tu istinu ponovno zadobijemo. (Hans-Georg Gadamer, iz Pogovora)

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s