dialog o bitku

Posted on Updated on

Pokušao sam u formi pisanog dijaloga ponoviti poglavlje §1. knjige Bitak i vrijeme Martina Heideggera, za blog Mesto hajdegerijanskih meditacija. Tamo je zamišljen tematski niz naslovljen “Krug čitanja ‘Sein und Zeit‘-a” koji ”ima za cilj da okupi one kojima je namera jedno intenzivno čitanje ovoga dela”. Pozvani su svi zainteresirani, a ja se, evo, odazvah. Prvi prilog je napisao sam autor bloga, a odnosi se na početak knjige, na jedan Platonov citat i Heideggerov tekst koji prethodi prvom poglavlju:

Krug čitanja § 0: ἀπορία / pometenost; prisnost; “bivstvujuće”; vreme

(tko ima problema s ćirilicom može u internetskom izborniku prebaciti jezik na hrvatski).

U tom se tekstu kao problem pokazuje da danas ne izostaje samo odgovor na pitanje o smislu bitka, nego i πὰθος, raspoloženje pogodno za pitanje, naime ἀπορία, pometenost koju tek treba zadobiti da bi to pitanje postalo nužno.

Upravo stoga se nametnula forma dijaloga. Naime sokratovski se dijalozi  nazivaju još i aporetskim i elenhističkim. Aporia je ”besputica”, nedoumica, situacija u kojoj smo ušli u neki problem, razumjeli smo ga, ali se nijedan put iz njega ne čini pravim. Elenchos je Sokratova metoda definicijskog opovrgavanja: sastoji u tome da traži od nekoga tko navodno nešto zna definiciju toga što misli da zna i ispituje tu definiciju. Time se želi približiti ideji toga što se razmatra. U ranim se dijalozima te definicije redovito pokažu nedostatnima, dakle, opovrgavaju se (elenchos), i time se ostaje u nedoumici (aporia). Stoga sam pokušao pobuditi aporiju jednim elenhističkim dijalogom.

Krug čitanja § 1: Dialog uz paragraf

Naravno, time smo načeli tek §0 i §1, ostalih 79 poglavlja čekaju. 🙂

Oglasi

3 thoughts on “dialog o bitku

  NB said:
  16/06/2012 u 15:24

  Mada, prema onome kako sam razumeo sam, dijalog, odnosno krug čitanja na osnovu prve uvodne strane i prog paragrafa bi bio ne o bitku, nego o pitanju… 🙂

   davor responded:
   16/06/2012 u 20:23

   Je, dobro kažeš. Mislim da se to vidi i u dijalogu, ta usmjerenost na pitanje i onaj obrat od ”što” na ”kako”. Bolji bi naslov onda bio ”dijalog uz pitanje o bitku”. Zapravo nisam imao neki dobar naslov, pa sam stavio prvo što mi je palo na pamet…

  davor responded:
  16/09/2012 u 16:48

  Nastavak čitanja Bitka i vremena na forumčiću pjaceta: Martin Heidegger, Bitak i vrijeme (zajedničko (?) čitanje)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s